Zorgeloos op vakantie bij Texelvakanties.
Lees meer
U bent hier: home > texel

Waddeneiland Texel, een uniek stukje Nederland

Nergens in Nederland vind je zoveel diversiteit in landschap als op Texel. De prachtige uitgestrekte stranden, imposante flora en fauna, karakteristieke dorpjes en de vriendelijke bevolking hebben een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Zij komen graag naar het eiland voor een korte of lange vakantiebreak.

Op Texel heeft iedereen het naar zijn zin. Niet alleen het eiland zelf is divers, er is ook van alles te doen. Het hele jaar door zult u zich uitstekend vermaken op het grootste Waddeneiland van Nederland. Zeer regelmatig worden grote evenementen georganiseerd, zoals de catamaranrace Ronde om Texel, Jazz on the Waves, het Bluesfestival en de Texel Halve Marathon.

De grootste publiekstrekker is het hele jaar door beschikbaar: de natuur op ons eiland. De meeste toeristen bezoeken Texel om er even lekker tussenuit te zijn en te genieten van de rust en ruimte die het eiland biedt. Het westelijk deel van Texel, van het zuidpuntje tot aan de vuurtoren, heeft de nationaalparkstatus (NP Duinen van Texel). In dit aantrekkelijke duin- en bosgebied zijn volop recreatiemogelijkheden en een groot aantal fiets- en wandelpaden.

De zeven dorpen op het eiland hebben ieder een eigen karakter en zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Het grootste dorp is Den Burg. Hier bevinden zich de meeste centrale faciliteiten, zoals het gemeentehuis, bibliotheek en de banken. Ook vindt u hier de meeste winkels.

Texel heeft ruim 13.600 inwoners. Het eiland is 20 kilometer lang en gemiddeld zo'n 8 kilometer breed. De totale oppervlakte van de gemeente Texel is bijna 586 vierkante kilometer, waarvan 170 vierkante kilometer landoppervlak. De rest wordt gevormd door buiten- en binnenwater. Qua oppervlakte is Texel de grootste gemeente van Nederland.

Het toerisme vormt de belangrijkste economische pijler, maar ook een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking verdient een inkomen in de landbouw en de visserij.